Jaarlijks congres op Batibouw 2023 (OPGELET : er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar)

(Vastgoed)fiscaliteit en (ver)nieuwbouw: de ultieme middelen in de strijd voor klimaat – en energieneutraliteit?

 

Ontdek onze sprekers en panelleden

Uitnodiging

WOENSDAG 15 MAART 2023 – 14u
BRUSSELS EXPO (ROTONDE & CINEDOC)

📅  Woensdag 15 maart 2023

🕒 Onthaal om 14u

📍   Batibouw, Brussels Expo (Rotonde & Cinedoc) – Belgiëplein 1, 1020 Brussel

📑  Gratis toegangsticket voor de Batibouw-beurs

 


 

(Vastgoed)fiscaliteit en (ver)nieuwbouw: de ultieme middelen in de strijd voor klimaat – en energieneutraliteit?

 

Eén van de belangrijke sectoren waar België op inzet in de uitvoering van haar klimaat – en energiebeleid is de bouwsector, die de komende decennia een cruciale rol zal spelen in de realisatie van een bijna energieneutraal gebouwenpark tegen 2050. Het is evenwel duidelijk dat de bouwsector deze herculeaanse taak enkel tot een goed einde zal kunnen brengen indien de door België beoogde renovatie – en nieuwbouwgolf wordt geflankeerd door een effectief, transparant en evenwichtig fiscaal beleid dat erop gericht is de betaalbaarheid van dergelijke projecten te bewaken en te garanderen. Waarop zal de bouwsector de komende jaren moeten inzetten om de vooropgestelde doelstellingen te behalen? Waarom is een degelijk fiscaal beleid hierbij zo belangrijk en hoe zou een ideaal fiscaal beleid er op dit vlak uitzien? Welke stappen werden er op dit vlak reeds in België en Europa gezet? Hoe ziet de toekomst er op dit vlak uit? Wij stellen de vragen aan een panel van specialisten en ervaringsdeskundigen.

De Federatie van Algemene Bouwaannemers en de Federatie Ontwikkelaars-Woningbouwers hebben de eer u te mogen uitnodigen om deel te nemen aan dit congres. Na de uiteenzettingen van onze gerenommeerde gastsprekers volgt een panelgesprek tijdens hetwelk u de kans zal krijgen om zelf een aantal vragen en opmerkingen te formuleren.

 

Louis Amory                                                                                  Michel Roovers
Voorzitter FOW                                                                                 Voorzitter Faba

Programma

14u00 Ontvangst – koffie

14u30 Inleiding van de werkzaamheden door de heer Louis Amory, Voorzitter van de Federatie van Ontwikkelaars-Woningbouwers (FOW)

14u35 “Een klimaatneutraal gebouwenpatrimonium tegen 2050 : rol en belang van afbraak/heropbouw en renovatie” door Prof. Dr. Geoffrey Van Moeseke, Professor aan de Faculteit Architectuur, Bouwkunde en stedenbouw, UCL (Louvain-la-Neuve).

15u00 “(Vastgoed)fiscaliteit als hefboom in de strijd voor de realisatie van klimaat – en energieneutraliteit: een haalbare kaart?” door Prof. Dr. Mark Delanote, Professor verbonden aan het Instituut voor Belastingrecht, onderdeel van de vakgroep Metajuridica, Privaat-en Ondernemingsrecht van de faculteit Recht & Criminologie van de Universiteit Gent en tevens lid van de Hoge Raad van Financiën.

15u30 Gedachtewisselingtussen de leden van het panel:

  • De heer Olivier Hamal, Voorzitter van het Nationaal Eigenaars – en Mede-eigenaars Syndicaat (NEMS)
  • Mevrouw Elisabeth Minjauw, Voorzitter van de Commissie Duurzame Leningen en Vertegenwoordiger van Febelfin bij de Europese Hypothecaire Federatie
  • De heer Johan Van Dessel, Coördinator Strategie en Innovatie (Buildwise, voorheen : WTCB), expert duurzaamheid en energetische transitie
  • De heer Koen Andries, Ondervoorzitter van de Federatie van Ontwikkelaars-Woningbouwers
  • De heer Quentin Jossen, Energy and Climate Change Consultant bij Climact
  • De heer Julien Thirifays (TPF Engineering), vertegenwoordiger van het ORI (Sectorale organisatie van ingenieurs- en adviesbureaus)

Het debat wordt in goede banen geleid door mevrouw Hanne Decoutere, journaliste en nieuwslezeres op de Vlaams Openbare Omroep VRT

16u30 Afronding van de debatten

16u35 Slotwoord door de heer Sammy Mahdi, Partijvoorzitter CD&V

16u45 Walking cocktail

 

Meer info?

communication@faba.be

02 511 65 95