Veiligheidsdag in de spoorwegenbouw

19 maart 2019

Hoe kunnen we onze bedrijven helpen om hun werven op het spoor beter voor te bereiden (bv. aanleg van sporen, bovenleidingen, signalisatie)? Welke risico’s zijn te vermijden met het oog op de preventie van incidenten of zelfs ernstige of zeer ernstige ongevallen in het spoordomein? Publieke opdrachtgevers, bedrijven van burgerlijke bouwkunde en aannemers die actief zijn op het gebied van infrastructuur, met name spoorwegen, specialisten in de spoorwegsector, onderaannemers, veiligheids- en kaderpersoneel hechten er dus aan elkaar te ontmoeten en van gedachten wisselen over hun ervaringen op het gebied van veiligheid in de spoorwegwereld.

 

Bekijk hier de volledige presentatie van onze eerste Veiligheidsdag!

Foto’s

 

Programma

 

09u00: Ontvangst – koffie


Inleiding door Dirk Rotthier, Voorzitter van Unie van Aannemers van Spoorwegwerken (Uasw)

Sensibilisering van de veiligheidscultuur door het Onderzoeksorgaan voor Ongevallen en Incidenten op het Spoor (OOIS)


Basisprincipes “horen, zien en gezien worden” in het kader van veiligheid in en langs de sporen door Infrabel-Tuc Rail.

Zien en gezien worden op het spoorwegnet: een constante noodzaak door de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS)


Interactie tussen veiligheidscoördinatoren en preventieadviseurs: twee rollen voor toegevoegde waarde bij preventie door de Vereniging voor Veiligheidscoördinatoren (VC-CS)


Specifieke risico’s voor een dynamische aanpak: preventie van incidenten op onze werven door de Unie van Aannemers van Spoorwegwerken (Uasw)


Conclusies en debat onder voorzitterschap van Patrice Dresse, Directeur van de Unie van Aannemers van Spoorwegwerken (Uasw)


12u30: Networking Dinner